Graviditetsvecka 20

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 18-20 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

 

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med naveln. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


Eftersom jag blev framskjuten tre dagar efter ultraljudet är jag vips i vecka 20 redan nu, så jag har helt glömt att fota vecka 19-magen, får väl göra det idag. Nytt BF är för övrigt 18 augusti, tjoho!
Det bubblar på i magen, än så länge är den här knatten helt klart lugnare än vad Moa var dock. Har känt en rörelse utanpå magen EN ynka gång och det var ren tur att jag hade handen där just då. Spånar lite på om det är det extra fettlagret som tillkommit sedan förra gången som dämpar rörelserna från junior...
Foglossningen har förvånande nog blivit BÄTTRE sedan förra veckan och knappt känts av alls, nu har jag åmat mig över ligamentsmärtor och öm mage som med största sannolik beror på gårdagens kräkningar. Mina magmuskler är inte vana vid såna där påfrestningar!
För övrigt är blogg.se värdelöst. Jag får publicera mina inlägg flera gånger för att det överhuvudtaget ska synas på bloggen sen.

Kommentarer
Postat av: Emmi

Veirons födelsedag:)

2010-03-25 @ 22:24:19
URL: http://awesomeandlegendary.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0