Graviditetsvecka 18

Vecka 18

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

 

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra. Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo.

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.


Idag har jag en sån foglossning att jag nästan blir mörkrädd... HOPPAS att jag gjort någon konstig rörelse när jag jagat runt Moa på ÖF och att det bara är något tillfälligt, för såhär ont brukar jag absolut inte ha.
För övrigt mår jag bra, det sprätter till i magen då och då, främst när den blir lite klämd om jag sitter framåtböjd eller så. Kommer inte alls ihåg hur pass ofta jag kände rörelser från Moa såhär tidigt i graviditeten, så jag blir lite nojig ibland- idag har jag inte märkt av någon större aktivitet alls. Å andra sidan har jag inte suttit ner och tagit det lugnt en enda sekund heller.
Mina graviditetsdrömmar blir bara sjukare och sjukare för varje natt som går!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0