Graviditetsvecka 11

Vecka 11

Din bebis väger nu ungefär 8 gram och är 4.4 till 6.1 cm från huvud till rumpa, ungefär motsvarande en stor lime! De tre kommande veckorna kommer längden att fördubblas. Huvudet är fortfarande oproportionerligt stort och utgör nästan halva fostrets längd.

 Du närmar dig nu slutet av den första trimestern och din livmoder är nu så stor att den tar upp den största delen av ditt bäcken och kan hos en del kvinnor redan kännas i nedre delen av buken.

Det är ännu för tidigt att känna fostrets rörelser; vanligtvis är det gaser eller en felaktigt daterad graviditet.

Du kanske också märker förändringar i tillväxten hos ditt hår och dina naglar. Vissa upplever ökad hårväxt medan den minskar hos andra.

Du bränner kalorier snabbare nu än vad du gjorde innan du blev gravid, och på grund av den ökade mängden blod och ökad blodcirkulation så känner du dig varmare än vanligt.

Vecka 11 är den sista veckan innan din bebis lämnar embryostadiet och blir ett foster. Bebisens naglar bildas den här veckan, och de yttre könsorganen börjar att anläggas för att bli färdiga om tre veckor.

Antalet blodkärl i moderkakan ökar drastiskt för att kunna försörja bebisen med näring och syre som behövs för den fortsatta utvecklingen. Innuti bebisen uvecklas de intre organen och matsmältningssystemet.

Som en förberedelse för amningen kan din bebis redan svälja. Den kan också kissa ut det fostervatten som den sväljer. Fostervattnet förnyas kontinuerligt. Den lilla sparkar och rör sig, men är alldeles för liten ännu för att du ska kunna känna det.

Alla viktiga organ har anlagts vid det här laget och fungerar till största delen som de färdigutvecklade organen, men de behöver fortfarande öka i effektivitet och storlek.I den här veckan med Moa i magen så var illamåendet nästan helt borta minns jag, så jag kräver att det blir så även den här gången. Fast det är nästan borta får jag erkänna, dock har jag jäkligt svårt för vissa lukter än, vi åt bakad potatis i helgen och i morse när jag öppnade kylen och kände lukten av vitlökssmör ville jag bara spy rätt ut. Blä!
Det superlåga blodtrycket börjar göra sig påmint också, det räcker att jag åker några våningar i hissen och står upp för att jag ska bli lite darrig i benen. Jävla tur att man har en barnvagn att hålla sig i allt som oftast!


Kommentarer
Postat av: Josefin

Sjalen är kanon, men Vanessa gillar inte att sitta fast i den längre. Funkar när man är ute och går och hon har en massa att titta på, men inte annars någon längre stund om hon inte somnar då.

2010-01-25 @ 18:29:28
URL: http://josefinz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0