Graviditetsvecka 39

Barnet
Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.
Vikt: 3 450 gram.

Mamma
Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!
Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa/partner
Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem. 


Hos barnmorskan/kontroller

Nu kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Idag förs journalen elektroniskt, så det enda ni behöver tänka på att ta med i pappersform är blodgrupperingskortet.

Nu börjar det bli väldigt dags! Och nej, jag är fan inte redo. BB-väskan är inte helt färdigpackad, jag hittar inte nyföddinsatsen som ska sitta i babyskyddet och jag har inte hunnit tvätta alla minikläder samt klädseln till vagnen. Spjälisen är i alla fall bäddad och amningskudde+ lammfällen är tvättade och redo. Har dessutom laddat upp med pytteblöjor, både Libero och Huggies beroende på vilka lillbebis stjärt föredrar. Jag har till och med fixat saker som Moas födelsedagspresenter för det kommer jag aldrig hinna med sen.
Kroppsligt är jag trött, förvirrad och slår fötterna i allt för att magen skymmer sikten. Blygdbenet börjar värka rejält när jag går men *peppar, peppar* jag är hyfsat smidig än så länge trots min jättelika kroppshydda.
Inlägget om råddjuret postade jag i söndags förresten, men det behagade inte dyka upp förrän nu...?

Kommentarer
Postat av: Angelica - snart trebarnsmamma ♥

nära nu ju! :Djag e med å gissar också då! :)tror pojke (men nu minns jag inte ditt bf?) den 21/8 - 3950 g och 52 cm lång :)

2010-08-06 @ 22:01:18
URL: http://quinnys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0