Graviditetsvecka 25

Vecka 25

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

 

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

 

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


Det är helt sjukt vad tiden går fort! När jag var i den här veckan med Moa kändes det som om jag hade varit gravid en hel evighet.
Till min stora skräck har jag insett att den här bebisen är nattuggla på allvar. Hen sätter igång på allvar i magen runt klockan 20, härjar ett par timmar och lugnar sedan ned sig. Men sen. Moa har varit som förbytt i två nätter och petat mig i håret/pratat i sömnen/tagit min kudde/gjort plötsliga illtjut och VARJE gång hon väcker mig så är lillefot helt bananas i magen. Jag HOPPAS att det beror på blåsan är så full på natten att hen får det trångt, eller också att det är för att magen kommer i kläm i diverse ställningar- den här bebisen avskyr att bli trängd. Det räcker att man vilar handen på magen lite löst så blir hen irriterad.
Foglossningen har varit helt hemsk den sista veckan, vilket har bidragit rejält till mitt åskmolnhumör. Måste VERKLIGEN ta tag i det här med sjukgymnasten snart...

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Sofia har du provat Stödbälte/foglossningsbälte?? Om inte så gör det! Det finns sådana på Tradera, bästa märket är Gula Rehab.

2010-05-01 @ 06:33:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0