Graviditetsvecka 21

Vecka 21

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Jag byter numera vecka på torsdagar så jag är lite sen med veckans uppdateringar som vanligt.
Både jag och lillmoset är förkylda och nattsömnen har sett bättre dagar, och JÄVLAR vad lillbebisen röjde i magen i natt när jag vakade över snorungen som gnällde och gnydde i evigheternas evighet. Hoppas att det bara var en tillfällighet och att han inte kickar järnet hela nätterna i vanliga fall också och tror att det är något han ska fortsätta med efter förlossningen... Med Moa stämde det att dygnsrytmen följde med ut från magen, hon hade raveparty från tidig morgon till sen kväll precis som nu men skötte sig på natten, och hon har ju alltid sovit helt okej under nätterna.
Foglossningen fortsätter att göra ONT ONT (tack för tipset om osteopaten kära Emelie, jag ska kolla upp det för fan vet att det behövs) men annars är jag befriad från hemska krämpor än så länge... Magen är lagom rund och inte tung att bära än. Har dock fått tillbaka min stora aptit så snart lär jag väl bli baktung istället.

Kommentarer
Postat av: Anonym

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2010/04/taggade-bilder om jagi nte missminner mig så letade du väl efter inlägget om glaskropp? här är iaf en liten del :)

2010-04-04 @ 14:54:23
Postat av: Anonym

Är det en han??:D

2010-04-06 @ 14:16:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0