Graviditetsvecka 28

Vecka 28

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

 

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

 

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

 

 


 

Hua, jag har redan fått en liten antydan till hur det känns att vara höggravid under sommaren. Jag hade förträngt det sedan sist... Det är ingen höjdare kan jag meddela, värmen har fått mig att bli lite svullen och matt redan nu och det är ju ett tag kvar och det är VARMT!
Bebis har haft två hyfsat lugna dagar nu men annars är det full rulle, speciellt på kvällen och natten. Det känns som om hen försöker ställa sig upp i magen när jag ligger på sidan, det spjärnar på åt alla håll, PRECIS så gjorde Moa också. Moa hade även ett krafsande som hon satte igång med om magen blev lite klämd och det gör lillefot i magen också, men hen krafsar för fullt hela dagarna, det känns lite läskigt för händerna är SÅ långt ner ibland, vid blygdbenet.
Jösses vad vi är nyfikna på vem det är där inne nu!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Har ni bestämt vad bebisen ska heta? : )

2010-05-24 @ 11:23:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0