Graviditetsvecka 12

Fostrets längd är denna veckan ungefär 5cm och väger mellan c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker.

Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen.

Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår.

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet.

Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till  normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan!

Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne, särskilt om det inte är din första graviditet.

Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.

Yes, då var THE GOLDEN WEEK nådd! Med Mosan i magen var jag så rädd för missfall att jag bokstavligen räknade ner timmarna till den veckan, jag är rädd nu också men nu vet man ändå att det kan gå vägen.
Illamåendet är bättre men inte borta, och även magen är bättre. Dock ska jag ringa min BM idag och be om råd angående en helt galen KLÅDA som har slagit till som en blixt från klar himmel! Värst är det i armhålorna, på ryggen, på rumpan och baksidan av låren, det kliar så att jag blir galen snart! Klåda kan i värsta fall bero på leverförändringar i samband med graviditeten så det är bäst att kolla upp även om risken är väldigt liten.
Jag är fortsatt svullen och ser ut som om jag var i sjätte månaden, men jag kan med ansträngning dra in magen så att den blir nästintill platt, så någon livmoder är det inte än. Jag har ju sjukt lång överkropp och minns att jag inte kände livmodertoppen förrän i vecka 15 förra gången.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0